יום שלישי, 3 בנובמבר 2009

7 עובדות על דיכאון

  1. ב – 5.11.2009 יצוין בישראל ובעולם יום המודעות הבינלאומי לדיכאון. מדובר במחלה הנפשית הנפוצה ביותר בישראל ובעולם. המחלה פוגעת בתפקוד היומיומי של החולים ומהווה עול כלכלי לחולה ולבני משפחתו. ארגון הבריאות העולמי ה – WHO מעריך שעד שנת 2020 עלולה מחלת הדיכאון להיות מדורגת במקום השני מבין המחלות החמורות בעולם אחרי התקפי לב, מבחינת העול הגלובלי שהיא מהווה על האנושות, בגלל אובדן ימי עבודה ובשל עלויות הטיפול הגבוהות. 

 

  1. על פי הערכות כלל עולמיות כ – 13% מהאוכלוסייה סובלים מדיכאון. מסתבר כי מבחינה סטטיסטית הסיכון של ציבור הנשים לסבול מדיכאון יותר גבוה מאשר אצל גברים. ישנן מספר סיבות לכך שהחשובות ביותר הן התניות חברתיות ותרבותיות, נטייה פסיכולוגית של נשים יותר להפנמה ופחות להחצנה של רגשות, שינויים הורמונאליים ומודעות רגשית גבוהה יותר. רק ברחבי ארצות הברית למשל, כ - 10% מהנשים סובלות מדיכאון בעוד רק כ  -4% מהגברים. בישראל סובלים ממחלת הדיכאון כ – 250 אלף נשים וגברים.

 

  1. החדשות הטובות הן שבעשורים האחרונים מתמודד עולם המדע היטב עם מחלת הדיכאון ומגוון רחב באופן יחסי, של תרופות יעילות פותחו על ידי מספר חברות תרופות מהגדולות בעולם. רק בשנה שעברה דווח על יותר מ - 2.3 מיליון מרשמים שנרשמו לתרופות נגד דיכאון בישראל בלבד.

 

  1. החדשות הפחות טובות שאף פעם לא עשו להן יחסי ציבור, הן שחלק מתרופות אלו יוצרות תופעות לוואי של הפרעות בתפקוד המיני, ירידה בליבידו, השמנה ותשישות. על פי הערכות כלל עולמיות כ – 60% מהנוטלים תרופות נגד דיכאון עשויים לחוות תופעות לוואי של הפרעות בתפקוד המיני. עובדות אלו ואחרות עשויות לגרום למטופלים להפסיק ליטול את התרופות שנרשמו להן.

 

  1. סקר ישראלי חדש שנערך לאחרונה בקרב 180 פסיכיאטרים מכל רחבי הארץ חשף נתונים מדאיגים על הסיבות להפסקת הטיפול התרופתי בנוגדי דיכאון. מהסקר עלה כי הסיבה העיקרית להפסקת תרופות נוגדות דיכאון בקרב חולים ישראל היא הפרעה בתפקוד המיני. על פי הסקר, למעלה מ 30% מחולי הדיכאון בישראל דיווחו כי הם מפסיקים ליטול תרופות באמצע הטיפול בעקבות תופעת לוואי של הפרעה בתפקוד המיני ומעל 25% מחולי הדיכאון מפסיקים את הטיפול בעקבות עלייה במשקל. ממצאי הסקר תואמים את המחקרים שנערכו ברחבי העולם אשר קבעו כי 97% מהסובלים מדיכאון ונוטלים טיפול תרופתי סובלים גם מתופעות לוואי של השמנה, תשישות ופגיעה בתפקוד המיני. חלקם אף נמשכות לאחר סיום הטיפול התרופתי.  הסקר נערך עבור חברת התרופות גלקסו סמית קליין (GSK) ישראל באמצעות חברת מדיקל מדיה.  

 

  1. אחת הדרכים להתמודד עם הפסקת הטיפול התרופתי היא פיתוח של תרופות נוגדות דיכאון בעלות מנגנון פעולה אשר מונע חלק מתופעות הלוואי ובכך מבטיח התמודדות יעילה יותר עם מחלת הדיכאון. כזו היא תרופה חדשה אשר אושרה לאחרונה על ידי משרד הבריאות ויש לה פחות תופעות לוואי של הפרעות בתפקוד המיני, השמנה ותשישות. מדובר בתרופה בשם וולבוטרין (XL Wellbutrin) המסייעת ביצירת איזון בין שני סוגי נוירוטרנסמיטרים (מעבירים בין עצביים), דופאמין ונוראדרנלין על ידי עיכוב ספיגתם מחדש.

 

  1. ידוע שהדופאמין אחראי על מוטיבציה, תחושת עונג, עניין וריכוז ושנוראדרנלין אחראי על אנרגיה וערנות. רוב חולי הדיכאון סובלים מירידה בעניין, מחסור באנרגיה וירידה במוטיבציה ועל כן, איזון בין שניהם מטפל ביעילות במחלת הדיכאון ומונע את תופעות הלוואי שכה מאפיינות תרופות לטיפול בדיכאון. וולבוטרין היא נוגדת דיכאון ייחודית (anti-depressant) מדור חדש המבוססת על מנגנון של עיכוב הספיגה ( re – uptake)  של הנוירוטרנסמיטרים, דופאמין ונוראדרנלין. מכיוון שאינה מעכבת ספיגת סרוטונין כמו רוב התרופות המוכרות למניעת דיכאון, היא גורמת פחות הפרעות בתפקוד המיני והשמנה, ואף מסייעת להקל על תחושת העייפות, התשישות והטשטוש המהווה חלק מחייהם של מרבית הסובלים מדיכאון.

יום בריא!

יום שלישי, 20 באוקטובר 2009

לפעמים ישראל מקדימה את אמריקה

מינהל המזון והתרופות של ארצות הברית, ה – FDA אישר השבוע את החיסון חדש למניעת סרטן צוואר הרחם, הנקרא סרווריקס של חברת התרופות גלקסו סמית קליין. החיסון מגן מפני חמישה זנים של נגיף הפפילומה האנושי, האחראים לגרימת מרבית מקרי סרטן צוואר הרחם. החיסון יעיל בלמעלה מ – 98% בהגנה מפני זני נגיף הפפילומה 16 ו-18 ובנוסף מגן מפני 3 זנים שכיחים נוספים (45, 31, 33) הגורמים למחלה. עד כה אושר החיסון ב – 100 מדינות ברחבי העולם ובכללן ישראל, לרבות 27 המדינות החברות באיחוד האירופי (EU), אוסטרליה, ברזיל, דרום קוריאה, מקסיקו וטייוואן. כמו כן אושר לאחרונה על ידי משרד הבריאות היפני והפך לחיסון הראשון בעולם לסרטן צוואר הרחם אשר זמין ביפן. החיסון הוגש לרישום בלמעלה מ - 20 מדינות נוספות ואף לאחרונה הגישה חברת גלקסו סמית קליין (GSK) את החיסון לאישור ארגון הבריאות העולמי ה-WHO.

החדשות הטובות הן שישראל מקדימה את ארצות הברית והחיסון כבר נמכר בישראל באישור משרד הבריאות בכל קופות החולים והמרפאות הצבאיות בארץ, המופעלות על ידי ביקור רופא, במחיר של כ – 333 עד 402 שקלים לזריקה לנשים מגיל 10 ועד 45. אישור ה FDA - התבסס על נתוני ניסויים קליניים בלמעלה מ -30 מדינות שכללו קרוב ל -30,000 נערות ונשים צעירות. החלטת ה – FDA כללה הערכה יסודית של פרופיל בטיחות החיסון ובדיקה מעמיקה של תופעות הלוואי הנפוצות שהן כאב, אדמומיות ונפיחות מקומית, עייפות, כאב ראש, כאב במפרקים ובשרירים, סימפטומים במערכת העיכול וחום.

על פי נתוני האגודה למלחמה ב
סרטן כ- 180 נשים מאובחנות מדי שנה בישראל כחולות בסרטן צוואר הרחם, רובן כתוצאה מנגיף הפפילומה האנושי. על פי נתוני הערכה עולמיים, סרטן צוואר הרחם הינה המחלה הממארת השנייה בשכיחותה בקרב נשים מתחת לגיל 45, במדינות מפותחות, כאשר כ- 500 אלף נשים מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן צוואר הרחם, מספר אשר צפוי לגדול מדי שנה ואף להכפיל את עצמו עד שנת 2050 באם לא ינקטו צעדים מונעים דוגמת החיסון. מדי שנה נפטרות כ- 270 אלף נשים מסרטן צוואר הרחם והוא מהווה את גורם התמותה השלישי בעולם, אחרי סרטן השד וסרטן הריאות.
במקביל לשימוש בחיסון למניעת סרטן צוואר הרחם, יש להתמיד בבדיקות פאפ (משטח צוואר הרחם) תקופתיות לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם, על פי המלצת הרופא המטפל. כמו כן מומלץ לקיים יחסי מין מוגנים באמצעות שימוש בקונדום להפחתת הסיכון להידבקות בנגיף הפפילומה האנושי ונגיף האיידס.

יום רביעי, 1 ביולי 2009

יחסי ציבור – בריאות לסקר חדש על כאבי ברכיים

מסקר חדש שנערך לאחרונה עולה כי 15.7% מהישראלים סובלים מכאבי ברכיים, 55.1% מרגישים כי הכאבים מגבילים אותם בפעילות ספורטיבית, 43.2% מהישראלים מתייעצים עם אורטופד לגבי הכאבים, 39.1% נוטלים תרופות נגד כאבים. עוד עלה כי כנראה 33.9% לא מטפלים כלל ובניגוד למה שמקובל לחשוב, כשליש מהסובלים מכאבי ברכיים הינם צעירים מתחת לגיל 45.

המשתתפים בסקר נשאלו האם הם סובלים מכאבים כתוצאה משחיקת סחוס, למשל כאבי ברכיים ותשובות המשתתפים העידו כי
ציבור הישראלים אכן סובל מכאבים אלו. שכן כ - 15.7% מכלל האוכלוסייה סובלים מכאבי ברכיים, 2.1% סובלים מכאבי גב וכן 1.5% סובלים מכאבי רגליים. בניגוד למה שמקובל לחשוב, מסתבר כי כשליש, כלומר 34% מהסובלים מכאבי ברכיים הינם צעירים מתחת גיל 45. שכן 6.2% מהצעירים בגילאי 18 ועד 24 ואף 12.3% מהצעירים בני 25 ועד 34 וגם 15.5% מהישראלים בני 35 ועד 44 ציינו כי הם סובלים מכאבי ברכיים.

עוד עלה מהסקר כי נשים מדווחות כי הן סובלות יותר מגברים מכאבי ברכיים, ( 18% מהנשים לעומת 13.3% מהגברים) וכי שיעור הסובלים היה הגבוה ביותר בקרב בני ה – 65 ומעלה, כרבע מהם, 23.6% דווחו שהם סובלים מכאבי ברכיים וכ – 4.9% מהם מכאבי גב. בין תושבי האזורים השונים בלטו הבדלים משמעותיים והסתבר כי תושבי השרון וחיפה סובלים מכאבי ברכיים יותר מאשר תושבי הערים האחרות. 21.0% מתושבי השרון דווחו על כאבי ברכיים, 20.8% מתושבי חיפה והצפון, 14.6% מתושבי תל אביב והמרכז, 11.7% מתושבי באר שבע והדרום ובקרב תושבי ירושלים רק 8.9% דיווחו כי הם סובלים מכאבי ברכיים.

כאשר נשאלו
ציבור המשתתפים לגבי המקרים בהן כאב הברכיים מגביל אותם במהלך התפקוד היומיומי התגלה כי אחוז גבוה באופן יחסי מרגישים פגיעה משמעותית בתפקוד - בריאות. מתוך אלו אשר העידו כאמור כי הם סובלים מכאבי ברכיים, 55.1% מרגישים מוגבלים במהלך פעילות ספורטיבית, 24.5% סיפרו כי הכאב מגביל אותם במסגרת התפקוד בעבודה, 17.3% אמרו כי הכאב מגביל אותם בפעילות הפנאי עם המשפחה וכן 5.6% הרגישו כי הכאב מגביל אותם במהלך יחסי מין. בשאלה זו בלטו הבדלים בין גברים לנשים, כאשר 30.5% מהגברים אמרו שהם מוגבלים בעבודה לעומת רק 19.8% מהנשים. 61.6% מהגברים אמרו כי הם מוגבלים בפעילות ספורטיבית ואף 50% מהנשים, 6% מהגברים וכ – 5.3% מהנשים דווחו כי הכאב מגביל את יחסי המין שלהם, באשר לפעילות פנאי עם המשפחה, 19.6% מהגברים מרגישים מוגבלות וכ – 15.4% מהנשים. מסתבר כי בשונה מהצפוי, סוגיית ההגבלה כתוצאה מהכאב חוצה כמעט את כל הגילאים עם הבדלים קלים. שיעור המוגבלים בזמן פעילות ספורטיבית דומה מאוד בקרב בני 25 ועד 64 ונע סביב 60% וגם שיעור המוגבלים בזמן העבודה זהה בגילאים השונים ונע בסביבות 20%. רק בסוגיה של פעילות עם בני המשפחה בלטו הצעירים בני ה 18 עד 24 אשר כרבע מהם ציינו כי הם מרגישים מוגבלים. כאשר נבדקו ההבדלים הגיאוגרפיים בין הישראלים שדיווחו באילו מקרים כאב הברכיים מגביל אותם הסתבר כי תושבי השרון סובלים יותר בפעילות ספורטיבית מאשר תושבי באר שבע והדרום.

סוגיית ההתייעצות הרפואית נבדקה אף היא בסקר בקרב אלו שציינו כי הם סובלים והעלתה כי הישראלים מרבים להתייעץ לגבי כאב הברכיים שלהם. למעשה כ - 90% מאלו הסובלים מכאבים מתייעצים עם גורם
בריאות נוסף. מסתבר כי 43.2% מתייעצים עם האורטופד, 37.3% עם רופא המשפחה, 11.8% עם מכרים ובני משפחה 10.2% לא מתייעצים עם אף אחד, 3.1% עם רופא אלטרנטיבי, עבור 2.5% מהווים פורומים באינטרנט כמקור ייעוץ, 2.4% עם רופא מומחה ועם רופא צבאי מתייעצים 2.1% מהישראלים.

עוד הסתבר כי נשים מתייעצות יותר מגברים שכן 42.9% מהן אמרו שהן מתייעצות עם רופא המשפחה לעומת רק 30.4% מהגברים שנוהגים כך. בפורומים באינטרנט לעומת זאת מרבים יותר להשתמש הגברים שכן 5.5% מהם אמרו שהם גולשים בפורומים כדי להתייעץ בנושא הכאבים לעומת הנשים שלא עושות כך. בסוגיית הגלישה באינטרנט הרלוונטי לתחום מתפתח הנקרא
Health 2.0 או בעברית, בריאות 2.0, בלטו במיוחד הצעירים שכן בקרב בני ה – 18 ועד 24 כמעט רבע (24.1%) עושים שימוש בפורומים כדי להתייעץ.

באשר להבדלים הגיאוגרפיים בין המשתתפים בסקר אשר נוהגים להתייעץ, גם כאן בלטו הבדלים מרתקים. כמעט מחצית מתושבי חיפה והצפון מעדיפים להתייעץ עם הרופא לעומת רק חמישית מתושבי תל אביב וגוש דן. עם האורטופד מעדיפים דווקא תושבי ירושלים ואילו את הפורומים באינטרנט מנצלים רק תושבי תל אביב בעוד כל השאר לא דיווחו כי פורומים מהווים עבורם מקור להתייעצות.

בשונה מהנכונות להתייעץ, דווקא בסוגיית הטיפול, הסתבר כי רבים לא מטפלים בכאב שלהם וראוי לעשות לסוגייה הזו קצת
יחסי ציבור. כאשר נשאלו המשתתפים באילו אמצעים הם מטפלים בכאבים הסתבר כי 39.1% מהישראלים הסובלים מטופלים בתרופות נוגדות כאב ודלקת, 11.9% מטפלים בתוספי תזונה, 18.1% באמצעות טיפולים אלטרנטיביים כגון מעיינות מרפא, דיקור במחטים וכדומה ואילו 33.9% לא מטפלים כלל.

דלקת מפרקים ניוונית (שחיקת סחוס), הינה מחלת מפרקים כרונית אשר גורמת לרוב לכאבים בברכיים לתחושת נוקשות, למגבלה בתפקוד היומיומי, חוסר יכולת לבצע פעילות גופנית וכתוצאה מכך לפגיעה באיכות החיים. על פי נתוני הערכה כלל עולמיים כ - 40% מבני ה – 65 ומעלה סובלים מדלקות מפרקים, אך למרות מה שנהוג לחשוב, צעירים רבים סובלים מהמחלה, בעיקר אלו העוסקים בספורט בצורה אינטנסיבית או בעבודות מונוטוניות.

הסקר החדש נערך לרגל השקת
ארטריל, תרופת המרשם הראשונה בישראל שאושרה על ידי משרד הבריאות, לטיפול בשחיקת סחוס בצורת מנת אבקה יומית, בקרב כ - 500 נשים וגברים ביוזמת מעבדות רפא, באמצעות מכון המחקר מרקט ווטש (Market watch ) בניהולו של אבינעם ברוג.

יום שלישי, 2 ביוני 2009

עישון מזיק לאהבה


זה שהעישון מזיק לבריאות כבר ידענו, אבל סקר חדש שנערך השבוע מגלה ממצאים מרתקים ומביא למסקנה המתבקשת כי עישון מזיק גם לחיי האהבה. על פי הסקר שנערך לפני מספר ימים בקרב כ - 500 נשים וגברים מסתבר כי רוב הישראלים לא היו יוצאים לדייט עם מישהו שמעשן ואף יתרה מכך לא היו מפתחים עימו מערכת יחסים ארוכת טווח. ציבור המשתתפים בסקר נשאלו האם היו יוצאים לדייט עם מישהו או משהיא שמעשנים והתשובות התפלגו על פי הממצאים הבאים, למעלה ממחצית הישראלים (53%) ציינו כי לא היו יוצאים לדייט עם מישהו שמעשן ואף לא היו מפתחים מערכת יחסים ארוכת טווח עם מעשן. כאשר נבדקה סוגיית המגדר הסתבר כי 54.4% מהנשים לא יצאו לדייט עם מעשן בעוד קצת פחות מזה 51.9% מהגברים לא יצאו לדייט עם אישה שמעשנת. נתון דומה עלה כאשר נשאלו המשתתפים לגבי מערכת יחסים ארוכת טווח. 54.4% מהנשים אמרו שלא יפתחו מערכת יחסים ארוכת טווח עם מעשן וקצת פחות מזה, 51.7% מהגברים טענו כך. שיעור סרבני הדייט עם מעשן, גבוה במיוחד בקרב הלא מעשנים (66%), גילאי 55+ (כ-70%), נשואים (כ-61%), חרדים ודתיים (כ-70%) בקרב הגרים באזור ירושלים והסביבה (כ-65%). יחד עם זאת גם בקרב אלו שכן מעשנים, קיימת התנגדות לצאת לדייט עם מישהו שמעשן. 30% מאלו שמעשנים מדי פעם וכן 12% מאלו שמעשנים באופן קבוע הצהירו שלא יצאו לדייט עם מעשן.

כאשר נשאלו המשתתפים אם היו מפתחים מערכת יחסים ארוכת טווח עם מישהו שמעשן אך היה מעוניין להיגמל מעישון, ירד שיעור אחוז המציינים כי לא היו מוכנים, לכ-1/3 מהמשתתפים (30%). שיעור זה עלה בקרב הלא מעשנים (37%), גילאי 55+ (כ-44%), נשואים (כ-35%) והחרדים ודתיים (כ-42%). ניתן לראות ששיעור הלא מעשנים שלא היו מוכנים לצאת לדייט או לפתח מערכת יחסים ארוכת טווח עם מעשן ירד לכמעט מחצית כאשר נוספה ההתניה בדבר נכונותו של המעשן להיגמל מעישון ולעובדה חשובה זו כדאי לעשות קצת יחסי ציבור. שיעור הרווקים שהיו מוכנים לצאת לדייט עם מעשן או לפתח מערכת יחסים ארוכת טווח עם מעשן (כ-62%) עלה בכ-20% כאשר נשאלו אם היו מוכנים לפתח מערכת יחסים עם מעשן שהיה מעוניין להיגמל מעישון (84%).

בין תושבי הערים השונות בלטו הבדלים משמעותיים בין תושבי תל אביב והסביבה הסובלניים יותר כלפי מעשנים לעומת תושבי ירושלים ותושבי חיפה והצפון. 53% מתושבי תל אביב והמרכז הצהירו שכן יצאו עם מעשן בעוד רק 32% מתושבי ירושלים ו- 40% מתושבי חיפה והצפון טענו כך. באשר לתושבי הדרום, 44% מהם השיבו שכן יצאו עם מעשן וכך גם השיבו 46% מתושבי אזור השרון. באשר למערכת יחסים ארוכת טווח עם מישהו שמעשן, שוב בלט מקומם של תושבי תל אביב והסביבה לעומת תושבי ירושלים ותושבי חיפה והצפון. כ – 50% מתושבי תל אביב והסביבה אמרו שיפתחו מערכת יחסים ארוכה עם מעשן בעוד רק כ- 34% מתושבי ירושלים והסביבה אמרו כך ו- 37% מתושבי חיפה והצפון. בקרב תושבי הדרום, 39% מהם אמרו שיפתחו מערכת יחסים ארוכה עם מעשן וכך גם אמרו 43% מתושבי השרון.

המשתתפים בסקר אף נשאלו על הרגלי העישון שלהם והסתבר כי 17.1% מהישראלים הצהירו על עצמם כמעשנים באופן קבוע בעוד כ 9.7% ציינו כי הם מעשנים מדי פעם ובסך הכל 73.2% מהישראלים העידו כי אינם מעשנים כלל. הבדלים משמעותיים בין גברים לנשים הופיעו בתשובות לשאלה הזו והסתבר כי בעוד 19.9% מהגברים מעשנים באופן קבוע, אצל הנשים יש קצת פחות. 14.5% מהן אמרו שהן מעשנות בקביעות. מבין אלו שאמרו שהם מעשנים מדי פעם התגלה כי 11.7% מהגברים מעשנים מדי פעם בעוד רק 7.9% מהנשים. בנוסף הסתבר כי 16% מתושבי ירושלים הצהירו כי הם מעשנים באופן קבוע ו- 7% מהם מעשנים מדי פעם. 18% מתושבי תל אביב אמרו כי הם מעשנים באופן קבוע וכ – 9% מהם מדי פעם. 13% מתושבי חיפה והצפון הודו כי הם מעשנים באופן קבוע וכ – 9% אמרו שמעשנים מדי פעם. 23% מתושבי השרון, אמרו שהם מעשנים באופן קבוע ורק 6% מעשנים מדי פעם, באשר לתושבי הדרום, 18% מהם מעשנים באופן קבוע בעוד 14% מהם מעשנים מדי פעם. באופן כללי ניתן לומר על פי הסקר כי 77.5% מהנשים בישראל אינן מעשנות בעוד רק 68.5% מהגברים מדווחים על כך.

הסקר נערך ביוזמת חברת התרופות גלקסו סמית קליין, יצרנית ניקוויטין, מדבקה שקופה לגמילה מעישון אשר הושקה השבוע, לקראת ה-31 במאי, בו מצוין בישראל ובעולם היום הבינלאומי ללא עישון באמצעות מכון המחקר מרקט ווטש (Market watch).

יום שלישי, 24 בפברואר 2009

הסקר קובע


נפתח בבדיחה קצת מוכרת, על האיש שעולה לגן עדן ורואה בפתח שתי כניסות. מעל הכניסה הראשונה תלוי שלט שעליו כתוב "כאן עומדים בעלים שהנשים שלטו בחייהם" ובשלט כתוב, "כאן הכניסה לבעלים שהם עצמם שלטו בחייהם". בכניסה הראשונה משתרך תור ארוך ביותר ובכניסה השנייה עומד רק אדם אחד. האיש שלנו מחליט לקצר את התור לגן עדן נעמד בתור הקצר של הכניסה השנייה, פתח בשיחה עם האדם שעמד שם וניסה לברר מה הוא עושה שם. האדם משך בכתפיו, תמהה על ההתעניינות והפטיר בנונשלנטיות "אשתי אמרה לי לעמוד בכניסה הזו". מתברר כי לא רק בגן עדן ידן של הנשים על העליונה, אלא גם בכל הקשור למודעות לנושא הבריאות ואף לנכונות ליישם את הדברים. סקר שנערך לאחרונה באמצעות מכון המחקר Market Watch אשר בדק את מידת החשיפה של הציבור לכתבות בנושא בריאות בכלי התקשורת ואת השפעתן על ההתנהגות, גילה כי רוב גדול מאוד של כ - 80% מהנשים שהשתתפו בסקר נוהגות לאמץ התנהגות בריאה יותר כאשר הן נחשפות למידע בנושא בריאות בכלי התקשורת. באשר לגברים שהשתתפו בסקר מסתבר כי הם אדישים הרבה יותר ורק כ – 50% מהם אמרו שהם נוהגים לאמץ התנהגות בריאה יותר. הסקר נערך בהשתתפות מדגם כלל ארצי מייצג של 500 נשים וגברים מעל גיל 18.


יתכן שהאדישות של הגברים מעידה על כך שחלק מתפישת הגבריות קשורה לכוח ולעוצמה ולתחושה של חוזק גופני ונפשי, תוצר של הרבה שנות יחסי ציבור למאצ'ו הישראלי. אצל גברים ככל הנראה ישנה הכחשה של כל תחום הבריאות והמודעות למחלות והם חושבים במושגים של אם לא נקרא עיתונים נהיה בריאים או מי שקורא הוא מודאג, לכן מעדיפים להעיד על עצמם כאדישים לנושא. בהקשר זה ראוי לציין כי על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, תוחלת החיים של הנשים בישראל עולה על הגברים והיא עומדת על 82.3 שנים לעומת 78.3 אצל הגברים. מאז ומתמיד הייתה תוחלת החיים בקרב נשים גבוהה יותר מאשר בקרב גברים בכמה שנים טובות ואף בעשור האחרון גדל מעט הפער. אם נצא מנקודת הנחה כי מנתוני הסקר ניתן להשיק גם על מהלך החיים עצמם נוכל לומר בוודאות כי נכונותן של הנשים לקבל מידע וליישם אותו, באה לידי ביטוי גם בהמלצות של הרופא ולא רק בחשיפה לכלי תקשורת. ככל הנראה המציאות היומיומית מחייבת נשים להיות רב משימתיות ולתפקד במספר זירות בו זמנית הופכת אותן למודעות יותר ומיישמות יותר, התנהגות בריאה כאמצעי למניעת מחלות. אולי אפילו ניתן להפליג הלאה במחשבות ולהניח באופן הגיוני כי תוצאות הסקר מחייבות את עולם הרפואה להתייחס לנשים כאל מנהיגות הבריאות בתא המשפחתי ולדבר איתן לא רק על בריאותן ובריאות הילדים ולהבין כי אם רוצים שגם הבעל יישם את ההמלצות הבריאותיות כדאי מאוד יהיה לדבר עם אשתו.